• Eenzaamheid onder jongeren
Eenzaamheid onder jongeren (Over je alleen voelen in een wereld waarin alles binnen handbereik is)
Jongeren zijn eenzaam. Nog nooit eerder is de wereld zo ‘klein’ geweest: Informatie, contactmogelijkheden, kennis ligt voor het oprapen. Sociale media groeien alleen maar. Toch zijn jongeren eenzaam, fors ook….
Even een paar cijfertjes….
Het percentage jongeren dat in het algemeen eenzaamheid voelde is de afgelopen jaren hoog gebleven. Het gaat over gemiddeld zo’n 12,5 % van de Nederlandse jongeren van 18-25 jaar. Maar liefst 38% van de Zuid-Limburgse jongeren tussen 13 en 16 jaar, zijn het afgelopen jaar in meerdere of mindere mate eenzaam geweest… Er zijn kleine verschillen tussen genders, maar niet veel.
Kortom: Er is sprake van een ‘eenzaamheids-epidemie’ onder jongeren en dit is schrijnend!
Wat doen wij?
Een psycholoog en ervaringsdeskundige komen in de klas (Middelbare school, MBO, HBO) om te praten over het thema Eenzaamheid.
We zullen starten door te onderzoeken wat de scholieren zelf denken over dit thema – wordt het herkend? Kennen zij mensen die eenzaam zijn? Zijn zij zelf eenzaam? We onderzoeken dit door een toffe anonieme quiz…. Zodat iedereen zich veilig voelt te mogen/kunnen delen. Hierna zal onze ervaringsdeskundige een stukje delen over haar eigen verhaal…..
Hierna geven wij, spelenderwijs en gebruikmakend van verschillende mediavormen, uitleg over de verschillende psychologische en maatschappelijke factoren die meespelen binnen het thema eenzaamheid onder jongeren. Hoe heeft sociale media bijvoorbeeld invloed op eenzaamheid? En het feit dat we zo moeten presteren op school? Denk je dat het gesprek over mentale gezondheid en bijvoorbeeld diagnoses, helpt in het bestrijden van eenzaamheid- of juist niet? Wij geven les – maar gaan ook meteen “doen” : In de klas maken we met behulp van de ruimte, tafels, stoelen en scholieren niet alleen duidelijk was eenzaamheid is, maar ook hoe het kan voelen…..
Luisteren mag beloond worden! En wel met een leuk intermezzo en energizer na deze voorlichting…
Na de pauze gaan we in groepen aan de slag: Handjes uit de mouwen! Op een interactieve manier laten we scholieren zelf nadenken over hoe zij vandaag al een klein beetje eenzaamheid zouden kunnen minderen- dit doen wij op een creatieve manier. We sluiten af met de mooie presentaties van de groepen over ‘eenzaamheid’ en met ‘de actie van de week’ : Wat gaan zij collectief als klas kiezen om vanaf nu wekelijks te doen om eenzaamheid in hún klas te voorkomen?
! Wij passen de inhoud van onze voorlichting, het verhaal van onze ervaringsdeskundig en de oefeningen die wij doen in de klas – aan op de leeftijd van de leerlingen in de klas. Een 2e-klasser krijgt een andere les, dan een 4e klasser…
Wil jij voor jouw school of organisatie meer weten? Neem contact op via het contactformulier!
• Verslavingsgedrag & beïnvloeding door leeftijdsgenoten
Verslavingsgedrag & beïnvloeding door leeftijdsgenoten (Over nee willen, maar ja zeggen en hoe je dit met vertrouwen kunt veranderen)
‘Alle tieners zeggen ‘ja’ tegen MDMA ’ zongen Lil’kleine en Ronnie Flex in 2015 al… Maar klopt dit de afgelopen jaren ook nog steeds? Veel jongeren kennen op zijn minst wel 1 iemand die net wat vaker dan die ene vrijdagavond per maand, een jointje rookt. Ook zijn de synthetische drugs niet meer weg te denken uit het vocabulaire van de gemiddelde tiener. Maar blijft het bij praten, of wordt er ook veel drugs gebruikt onder jongeren?
Even een paar cijfertjes….
Het percentage jongeren (18 tot 25 jaar) dat rookt is gedaald tussen 2014 en 2021. Het percentage dat cannabis gebruikte en aan de alcoholrichtlijn (niet drinken of maximaal een glas per dag) voldeed, is niet veranderd.
Alcohol wordt het meeste gebruikt onder tiener. 10% van de studenten is overmatig drinker (meer dan 21 glazen per week voor mannen en meer dan 14 glazen per weer voor vrouwen) en 16% een zware drinker (minstens een keer per week meer dan 6 glazen op een dag voor mannen en 4 glazen op een dag voor vrouwen). 39% van de studenten drinkt riskant, dit wil zeggen dat er aangegeven is dat er problemen worden ervaren door het drinken (bijvoorbeeld afspraken niet meer kunnen nakomen of spijt hebben van het alcohol gebruik).
Kortom: Alcohol en middelen zijn nog altijd een groot probleem….. ook weten we dat middelengebruik en mentale klachten samengaan: Zowel in het ‘starten van gebruik’ ( de reden van start met alcohol of een middel), als in ‘het gevolg van gebruik’ (middelen en alcohol zorgen voor forse angst- en stemmingsklachten onder jongeren).
Wat doen wij?
Een psycholoog en ervaringsdeskundige komen in de klas (Middelbare school, MBO, HBO) om te praten over het thema “Verslaving en Beïnvloeding”
We zullen starten door te onderzoeken wat de scholieren zelf denken over dit thema – wordt het herkend? Kennen zij mensen die middelen of alcohol gebruiken? Is het een probleem? Of is het vooral gewoon ‘leuk’? We onderzoeken de antwoorden op deze vragen door een toffe anonieme quiz…. Zodat iedereen zich veilig voelt te mogen/kunnen delen.
Hierna zal onze ervaringsdeskundige een stukje delen over haar eigen verhaal…..
Dan geven wij spelenderwijs uitleg over de verschillende psychologische en maatschappelijke factoren die meespelen binnen het thema ‘Verslaving & Beïnvloeding’ onder jongeren. Wanneer ben je verslaafd? Wat heeft er allemaal invloed op of je gaat gebruiken/ drinken/ roken of niet en wat vinden jullie hier eigenlijk als groep van? Heeft sociale media invloed op gebruiken- of juist niet gebruiken? En het feit dat we zo moeten presteren op school? Speelt dat een rol? Wij geven les – maar gaan ook meteen ‘doen’ : In de klas maken we met behulp van de ruimte, tafels, stoelen en scholieren niet alleen duidelijk wat verslaving & beïnvloeding door peers betekent, maar ook hoe het kan voelen…..
Luisteren mag beloond worden! En wel met een leuk intermezzo en energizer na deze voorlichting…
Na de pauze gaan we in groepen aan de slag: Handjes uit de mouwen! Op een interactieve manier laten we scholieren zelf nadenken over hoe zij vandaag al een klein beetje ‘beïnvloeding van peers’ zouden kunnen minderen- dit doen wij op een creatieve manier. We sluiten af met de mooie presentaties van de groepen over ‘verslaving & beïnvloeding ’ en met ‘de actie van de week’ : Wat gaan zij collectief als klas kiezen om vanaf nu wekelijks te doen om aan dit thema aandacht te schenken?
! Wij passen de inhoud van onze voorlichting, het verhaal van onze ervaringsdeskundig en de oefeningen die wij doen in de klas – aan op de leeftijd van de leerlingen in de klas. Een 2e-klasser krijgt een andere les, dan een 4e klasser…
Wil jij voor jouw school of organisatie meer weten? Neem contact op via het contactformulier!
• Zelfbeeld & zelfvertrouwen
Zelfbeeld & zelfvertrouwen (Over wat zelfvertrouwen écht is, niet wat het lijkt te zijn)
Ik ben niet slim genoeg. Ik ben te dun. Ik ben niet sportief genoeg. Ik ben raar. Ik kan nooit eens gewoon normaal doen. Niemand vind mij leuk. Ik ben te dik. Mijn huid is lelijk. Ik ben een nietsnut. Ik krijg niets voor elkaar. Ik moet goede cijfers halen, anders doe ik er niet toe.
De tienerjaren en de adolescentie (18-22jr) kenmerkt zich door vele veranderingen in het denken, in het zelfbeeld en de zelf-perceptie. Hierin is de sociale norm het belangrijkste uitgangspunt! Het tienerbrein is er op gemaakt en geijkt er vanaf nu ‘bij te willen horen” . Toch doet dat iets met het zelfbeeld (Hoe zie ik mijzelf? ) en het zelfvertrouwen ( Hoe erg vertrouw ik erop dat ik X goed kan laten verlopen?) van een jongere. Bovenstaande overtuigingen zijn helaas geen uitzondering in een opgroeiend hoofd…
Toch is het belangrijk dat jongeren snel leren dat deze gedachten enerzijds onvermijdelijk zijn, maar wel ‘om te denken’ zijn, je kunt er iets leren ‘naastzetten’, zodat je negatieve gedachten over jezelf niet de overhand krijgen….
Even een paar cijfertjes….
Maarliefst 16 % van de jongeren geeft aan geen zelfvertrouwen te hebben. En de helft twijfelt eraan. Slechts 38% geeft aan wel veel zelfvertrouwen te hebben. Ook vinden veel jongeren het slechts ‘een beetje waar’ (+- 40%) dat zij fouten mogen maken, voor zichzelf of in de ogen van anderen…
Dit kan beter. Want met zelfvertrouwen is de helft van de actie al bereikt! Als psychologen weten wij dat tegen jezelf zeggen : “Ik kan het toch niet” de grootste voorspellende factor is dat het ook echt niet gaat lukken… Gelukkig is het tegenovergestelde ook waar: “Ik kan het wel “ of “het is ok als het me niet lukt” zijn beiden ook ‘zichzelf waarmakend’. Heel belangrijk om jongeren hiermee te laten oefenen!
Wat doen wij?
Een psycholoog en ervaringsdeskundige komen in de klas (Middelbare school, MBO, HBO) om te praten over het thema “Zelfbeeld & Zelfvertrouwen ”
We zullen starten door te onderzoeken wat de scholieren zelf denken over zelfbeeld en zelfvertrouwen – wordt het herkend? Wat vind jij eigenlijk van jezelf? En wat denk jij dat anderen van jóu vinden? En als we toch met de billen bloot gaan: Wat vinden jullie echt van anderen dan? Klopt het dan de ander zich ook bezig moet houden met zijn/haar/hen tekortkomingen om jou te behagen? We onderzoeken de antwoorden op deze vragen door een toffe anonieme quiz…. Zodat iedereen zich veilig voelt te mogen/kunnen delen.
Hierna zal onze ervaringsdeskundige een stukje delen over haar eigen verhaal…..
Dan geven wij spelenderwijs uitleg over de verschillende psychologische en maatschappelijke factoren die meespelen binnen het thema ‘Zelfbeeld & Zelfvertrouwen’ onder jongeren. Wat is het eigenlijk echt? En wat is het verschil tussen ‘denken dat je alles kan’ en ‘echt zelfvertrouwen’? We gaan een sociaal experiment in de klas doen…..
Wij geven les – maar gaan ook meteen ‘doen’ : In de klas maken we met behulp van de ruimte, tafels, stoelen en scholieren niet alleen duidelijk wat een goed (of slecht) zelfbeeld eigenlijk betekent, maar ook hoe het kan voelen… Hierna mag luisteren mag beloond worden! En wel met een leuk intermezzo en energizer na deze voorlichting…
Na de pauze gaan we in groepen aan de slag: Handjes uit de mouwen! Op een interactieve manier laten we scholieren zelf nadenken over hoe zij vandaag al een klein beetje aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen zouden kunnen werken. Dit doen wij op een creatieve manier. We sluiten af met de mooie presentaties van de groepen over ‘Zelfvertrouwen & Zelfbeeld ’ en met ‘de actie van de week’ : Wat gaan zij collectief als klas kiezen om vanaf nu wekelijks te doen om aan dit thema aandacht te schenken?
! Wij passen de inhoud van onze voorlichting, het verhaal van onze ervaringsdeskundig en de oefeningen die wij doen in de klas – aan op de leeftijd van de leerlingen in de klas. Een 2e-klasser krijgt een andere les, dan een 4e klasser…
Wil jij voor jouw school of organisatie meer weten? Neem contact op via het contactformulier!
• Prestatiedruk
Prestatiedruk (Over het behalen van je toetsen op een relaxte manier of het oké vinden dat dit niet altijd lukt)
We horen het overal: prestatiedruk en stress onder jongeren neemt toe. Nog nooit eerder hebben jongeren zoveel keuzes gehad: Of dit nu gaat over welke studierichting zij kunnen kiezen, waar ze dit willen doen of hoe zij hun geld willen gaan verdienen- De keuze is reuze. De wereld is maakbaar! Op sociale media worden fantastische voorbeelden gegeven over jonge mensen die al veel geld verdienen, over de wereld reizen maar wel nog geld verdienen of studeren, of boeken schrijven of games developen bij de tofste bedrijven. Wie wil dit niet? Prestaties zijn daar nu eenmaal belangrijk voor: Zonder diploma geen baan. En zonder baan geen toekomst.
We mogen ons niet vergissen: Dit is ook gedeeltelijk de realiteit. Jongeren (Generation Z) kunnen na hun studie niet nu eenmaal niet zo makkelijk een huis kopen, werkplekken hebben steeds meer opleidings-vereisten. Het politieke klimaat is veranderd en daarmee de huidige tijdsgeest.
Hier houden wij in onze lessen over “Prestatiedruk” rekening mee… Maar we bieden ook alternatieven en handige tips & trics hoe hiermee om te gaan…
Even een paar cijfertjes….
Meer dan 70% van de jongeren ervaart soms, regelmatig of vaak druk van zichzelf om aan de eigen of andermans verwachtingen te voldoen…. Ongeveer een kwart van de jongeren ervaart dit vaak: We weten dat vaak een hoge druk op jezelf leggen kan leiden tot angststoornissen, somberheid en burn-outklachten. Ook, en vooral, bij jongeren die nog een ‘brein- in ontwikkeling- hebben’: Een brein dat er juist op de tienerleeftijd voor gemaakt is ‘gekke dingen’ te doen, niét om het leven te serieus te nemen en het juist heel goed te moeten doen (!).
Wat doen wij?
Een psycholoog en ervaringsdeskundige komen in de klas (Middelbare school, MBO, HBO) om te praten over het thema “ Prestatiedruk ”
We zullen starten door te onderzoeken wat de scholieren zelf denken over prestatiedruk – wordt het herkend? Wie vindt dat hij/zij/hen veel te veel moet? En hoe goed vindt hij/zij/hen dan dat ze dit zouden moeten doen? Wanneer is iets goed genoeg? En hoe verdeel je je tijd? Tussen schoolwerk- vrienden – sociale media of andere schermtijd? Hoe ziet de toekomst eruit voor jullie Gen Z-ers? Maken jullie je hier druk om? We onderzoeken de antwoorden op deze vragen door een toffe anonieme quiz…. Zodat iedereen zich veilig voelt te mogen/kunnen delen.
Hierna zal onze ervaringsdeskundige een stukje delen over haar eigen verhaal…..
Dan geven wij spelenderwijs en met behulp van verschillende mediavormen uitleg over de verschillende psychologische en maatschappelijke factoren die meespelen binnen het thema ‘Prestatiedruk’ onder jongeren. Wat is druk op jezelf leggen? Hoe kan je anders omgaan met de realiteit (die nu eenmaal vraagt dat je goed moet scoren op school en in de maatschappij) en je eigen mentale gezondheid? Hoe maak je hier verstandige keuzes in? Wij geven les – maar gaan ook meteen ‘doen’ : In de klas maken we met behulp van de ruimte, tafels, stoelen en scholieren niet alleen duidelijk wat prestatiedrukvermindering eigenlijk betekent, maar ook hoe het kan voelen…
Hierna mag luisteren mag beloond worden! En wel met een leuk intermezzo en energizer na deze voorlichting!
Na de pauze gaan we in groepen aan de slag: Handjes uit de mouwen! Op een interactieve manier laten we scholieren zelf nadenken over hoe zij vandaag al anders om kunnen gaan met de prestatiedruk die zij voelen. We gaan aan de slag met het g-schema (gedachten-gevoel-gedrag), zodat jongeren niet alleen anders leren denken, maar ook anders leren handelen en zo verstandiger met al die gevoelde druk om kunnen gaan. Dit doen wij op een creatieve manier. We sluiten af met ‘de actie van de week’: Wat gaan zij collectief als klas kiezen om vanaf nu wekelijks te doen om aan dit thema aandacht te schenken?
! Wij passen de inhoud van onze voorlichting, het verhaal van onze ervaringsdeskundig en de oefeningen die wij doen in de klas – aan op de leeftijd van de leerlingen in de klas. Een 2e-klasser krijgt een andere les, dan een 4e klasser…
Wil jij voor jouw school of organisatie meer weten? Neem contact op via het contactformulier!
• (A)sociaal!
(A)sociaal! (Over sociale media en sociaal gedrag)
Sociale media: We kunnen allemaal niet meer zonder en zijn allemaal verslaafd (in meerdere of mindere mate) eraan. Lets be honest?
Maar als je tiener bent is sociale acceptatie, erbij horen en meepraten het belangrijkste doel om je mentaal gezond te voelen. Het brein en je hele ontwikkeling is geijkt op : “samen” in de puberjaren. En dan vooral samen met je peers (leeftijdsgenoten) en niet samen met je ouders 😉. Het heeft ook een belangrijk ontwikkelingsnut: Je behoort namelijk langzamerhand de stap naar volwassenheid en zelfstandigheid te maken (en dus naar seperatie van ‘thuis’, van je ouders of opvoeders). Je gaat immers hierna op eigen benen staan en je eigen ‘leefomgeving’ (samenwonen, eigen gezin, eigen vriendengroep, studentengroep, of leefgroep) creëren….
Nu is dit ‘samen’ in de huidige tijd, niet meer zo veel daadwerkelijk ‘face-to-face’- samen maar vooral ‘online’- samen. Dit is nu eenmaal zo. Hier kunnen wij als gewone burgers niet meer zo veel aan veranderen (Al zou dit wel wenselijk zijn…. Zie ook boek: ‘Asociale media’ van psycholoog & schrijver Thijs Launspach, 2023). Ook moeten we niet ontkennen dat sociaal contact wel een belangrijke ontwikkelingstaak is van jongeren en als dat nu eenmaal tegenwoordig online gebeurd; dat moet het online.
Wel denken wij dat we jongeren kunnen leren hoe hier goed mee om te gaan: Het te gebruiken voor waar het voor dient: Sociaal contact. Maar minder voor waar het niet voor dient (Vergelijken van jezelf met anderen, weddenschappen, geld uitgeven, seksueel contact, verslavingsgedrag in mindless scrolling) en hoe je kunt leren dit onderscheid te maken.
Even een paar cijfertjes….
Jongeren denken dat sociale media veel invloed heeft op hun zelfbeeld. 23% denkt dat dit een goede invloed is, 36% denkt dat sociale media juist een slechte invloed heeft over hoe zij zichzelf zien. Vooral meisjes vinden dat sociale media een slechte invloed heeft, maar liefst 47% van de meisjes ervaart de invloed als een slechte invloed….
Maar als we dan kijken naar de invloed van sociale media op ‘vriendschappen’, dan zijn dit de cijfers:
Meer dan de helft van jongeren (61% voor jongens, 48% meisjes) vindt sociale media een goede invloed hebben op de mate van ervaren geluk in vriendschappen. Een groot deel van de jongeren (72%) gebruikt sociale media om afleiding te zoeken, om door middel van humor iets te relativeren (45%) of gewoon de situatie met vrienden te delen (23%). Daarbij zegt 57% van de jongeren dat sociale media een goede invloed heeft op hoe hecht zij zijn met hun vrienden. Toch gaat de helft van de jongeren nooit of bijna nooit op sociale media iets delen met iemand wanneer zij ergens mee zitten. De meeste jongeren geven aan dat zij toch liever offline praten wanneer zij ergens mee zitten….
Gelukkig maar!
Wat doen wij?
Een psycholoog en ervaringsdeskundige komen in de klas (Middelbare school, MBO, HBO) om te praten over het thema “ (A)Sociaal! ”
We zullen starten door te onderzoeken wat de scholieren zelf denken over sociale media en sociaal gedrag – worden de problemen herkend? Hoeveel uren zitten jullie per dag op sociale media? En hoe gebruik je de media? Om te kijken naar anderen? Of om daadwerkelijk contact te hebben? En weet je hoe die verhouding ongeveer is? Wat is nu het leukste of belangrijkste aan sociale media? En wat kun je missen als kiespijn? Ervaar je controle over je media gedrag? En hoe beïnvloedt het jou daadwerkelijke sociale gedrag? Uit jij je makkelijker of juist minder makkelijk dan in real life? We onderzoeken de antwoorden op deze vragen door een toffe anonieme quiz… Zodat iedereen zich veilig voelt te mogen/kunnen delen.
Hierna zal onze ervaringsdeskundige een stukje delen over haar eigen verhaal…..
Dan geven wij spelenderwijs en met behulp van verschillende mediavormen uitleg over de verschillende psychologische en maatschappelijke factoren die meespelen binnen het thema ‘(A)Sociaal!’. Wat zijn de cijfers- (shocking!) en wat weten we van de invloed van gebruik van sociale media op je hersenen? Hoe werkt dit dan precies? Kan je hier blijvende schade aan overhouden? Hoe kan je anders omgaan met de realiteit (dat veel van je contacten via sociale media verlopen) en je eigen mentale gezondheid? Hoe maak je hier verstandige keuzes in? Wij geven les – maar gaan ook meteen ‘doen’ : In de klas maken we met behulp van de ruimte, tafels, stoelen en scholieren niet alleen duidelijk wat invloed van sociale media eigenlijk betekent, maar ook hoe het kan voelen…
Hierna mag luisteren mag beloond worden! En wel met een leuk intermezzo en energizer na deze voorlichting!
Na de pauze gaan we in groepen aan de slag: Handjes uit de mouwen! Op een interactieve manier laten we scholieren zelf nadenken over hoe zij vandaag al anders om kunnen gaan met hun sociale media gebruik. Dit doen wij op een creatieve manier en uiteraard met behulp van sociale media! In groepen gaan we werken aan de opdracht: Het leukste tiktok- filmpje of Instagram post met sociale media als thema. We sluiten af met ‘de actie van de week’: Wat gaan zij collectief als klas kiezen om vanaf nu wekelijks te doen om aan dit thema aandacht te schenken?
! Wij passen de inhoud van onze voorlichting, het verhaal van onze ervaringsdeskundig en de oefeningen die wij doen in de klas – aan op de leeftijd van de leerlingen in de klas. Een 2e-klasser krijgt een andere les, dan een 4e klasser…
Wil jij voor jouw school of organisatie meer weten? Neem contact op via het contactformulier!